Χωρίς Σύνορα

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο πλευρό των μεταναστών χωρίς έγγραφα

γιατι φτιάξαμε αυτό το blog…

… οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βρισκόμαστε στο πλευρό των μεταναστών χωρίς έγγραφα, με προγράμματα παροχής ιατρικής περίθαλψης, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και ανθρωπιστικής βοήθειας στην Πάτρα και τη Μυτιλήνη και τον Έβρο. Τα προγράμματα αυτά ξεκίνησαν ύστερα από μία διερευνητική αποστολή που πραγματοποιήσαμε τον Φεβρουάριο του 2008 στην Πάτρα, την Ηγουμενίτσα, τα νησιά της Σάμου, της Λέσβου και της Χίου και την περιοχή του Έβρου.

… στην Πάτρα έχουμε ξεκινήσαμε από τις 13 Μαΐου 2008 τη λειτουργία ενός ιατρείου μέσα στον καταυλισμό των μεταναστών δίπλα στο λιμάνι της πόλης. Εκεί παρείχαμε υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στους μετανάστες που διέμεναν στον καταυλισμό, έως και την κατεδάφισή του, ενώ ένας τεχνικός της ομάδας παρείχε συστηματική υποστήριξη για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.

… στη Μυτιλήνη εργαζόμασταν μέσα στο κέντρο κράτησης μεταναστών της Παγανής από τις 2 Ιουνίου του 2008. Η ομάδα μας προσπάθησε να βοηθήσει τους μετανάστες που κρατούνται εκεί, παρέχοντάς τους ιατρική φροντίδα και ψυχολογική υποστήριξη και βελτιώνοντας τις συνθήκες υγιεινής μέσα στους χώρους κράτησης. Ωστόσο στα τέλη Σεπτεμβρίου αποφασίσαμε να τερματίσουμε την παρέμβασή μας στο κέντρο κράτησης της Παγανής, καθώς τα εμπόδια που αντιμετώπισε η ομάδα μας σε καθημερινή βάση από τις τοπικές αρχές ήταν τόσο μεγάλα που δεν επέτρεπαν την παροχή αποτελεσματικής και ουσιαστικής υποστήριξης.

… η καθημερινή πραγματικότητα που ζήσαμε μέσα στο κέντρο κράτησης στη Μυτιλήνη και που συνεχίζουμε να βιώνουμε στον καταυλισμό της Πάτρας δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους. Τα πράγματα είναι δύσκολα, πολύ δύσκολα για αυτούς τους ανθρώπους που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς και τις οικογένειές τους. Ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες σε μέρη που δεν μπορεί να τα φανταστεί ανθρώπινος νους. Και η αντιμετώπιση των τοπικών αρχών είναι αρκετές φορές απάνθρωπη και ανεπαρκής.

… όλους αυτούς τους μήνες που εκπονούμε τα προγράμματα για τους μετανάστες έχουμε βοηθήσει πολλούς ανθρώπους. Έχουμε προσφέρει ιατρική βοήθεια σε περισσότερους από 5.000 μετανάστες (1.700 στη Μυτιλήνη και πάνω από 3.400 στην Πάτρα), έχουμε σταθεί στο πλευρό αρκετών ανθρώπων προσπαθώντας να απαλύνουμε τον πόνο τους. Έχουμε προσπαθήσει επίσης να βελτιώσουμε τις συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης στους χώρους που διαμένουν.

… ωστόσο δε θέλουμε να μείνουμε μόνο στους αριθμούς και τις πράξεις. Θέλουμε να δώσουμε πρόσωπο και υπόσταση στις ιστορίες αυτών των ανθρώπων, να τους βγάλουμε από την αφάνεια και να τους δώσουμε φωνή. Θέλουμε να αφηγηθούμε τις ιστορίες τους, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά σε μία χώρα που επιλέγει να τους θεωρεί «αόρατους» και να κλείνει επιδεικτικά τα μάτια στο πρόβλημα της μετανάστευσης. Θέλουμε επίσης να μιλήσουμε και για τις δικές μας εμπειρίες στο πλευρό τους, για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στην προσπάθειά μας να τους συμπαρασταθούμε.

… για αυτό το λόγο φτιάξαμε αυτό το blog. Για να αποκτήσουν πρόσωπο και φωνή, όλοι αυτοί που περνούν σαν αόρατοι από δίπλα μας.

 • Από το 2008 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρεμβαίνουν με προγράμματα για μετανάστες, αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες σε κέντρα κράτησης στη Μυτιλήνη, τον Έβρο, τη Ροδόπη, καθώς και στον πρόχειρο καταυλισμό προσφύγων στην Πάτρα, παρέχοντας πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη και ψυχοκοινωνική στήριξη, βελτιώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης και διανέμοντας είδη πρώτης ανάγκης και προσωπικής υγιεινής.
 • Σήμερα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται με ιατρικό και τεχνικό προσωπικό στα τμήματα συνοριακής φύλαξης στο Τυχερό και το Σουφλί και υποστηρίζουν τις ιατρικές και τεχνικές δραστηριότητες στο τμήμα συνοριακής φύλαξης στις Φέρες και στο κέντρο κράτησης στο Φυλάκιο.
 • Εκτός από τα προγράμματα στην Ελλάδα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εκπονούμε προγράμματα παροχής ιατρικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε μετανάστες χωρίς έγγραφα στην Ιταλία, τη Μάλτα, το Μαρόκο και την Υεμένη.
 • Από το 1996 ως το 2004 το Ελληνικό Τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρείχε δωρεάν ιατρική περίθαλψη και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο μέσα από τη λειτουργία δύο Πολυϊατρείων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
  Γιατροί Χωρίς Σύνορα - Merdecins Sans Frontieres

  Αναζητηση

  Γραφτειτε στο RSS μας
  Γραφτειτε στο Newsletter μας

  Ποιοι ειμαστε

  Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι μια διεθνής, ανεξάρτητη, ιατρική, ανθρωπιστική οργάνωση που στόχο έχει την παροχή ιατρικής βοήθειας οπουδήποτε υπάρχει ανάγκη χωρίς καμία φυλετική, θρησκευτική, πολιτική ή άλλη διάκριση. Δεσμευόμαστε να προστατεύουμε τους πληθυσμούς που περιθάλπουμε ενημερώνοντας την κοινωνία μας για όσα βλέπουμε να συμβαίνουν στις περιοχές όπου εργαζόμαστε και καταγγέλλοντας την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  Διαβάστε περισσότερα...

  Ακολουθείστε μας
  Facebook GroupTwitterYouTube Channel

  Συνδεσμοι

Καρτ-ποστάλ από τις χώρες της αβεβαιότητας

Condition Critical - Αφιέρωμα Wounds