Χωρίς Σύνορα

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο πλευρό των μεταναστών χωρίς έγγραφα

Η βία στη νότια Ιταλία αποκαλύπτει την ακραία εκμετάλλευση και εγκατάλειψη των μεταναστών που δουλεύουν ως εποχιακοί εργάτες

Δημοσιεύθηκε στις | Ιανουαρίου 13, 2010 | 1 Σχόλιο

© Livio SenigalliesiΗ πρόσφατη βία στην Καλαβρία, στη νότια Ιταλία, έστρεψε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στα δεινά που βιώνουν οι μετανάστες που δουλεύουν ως εποχιακοί εργάτες σε αυτή την περιοχή. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) καταγγέλλουν τη συνεχιζόμενη εκμετάλλευση και εγκατάλειψη αυτού του ευπαθή πληθυσμού.

Ύστερα από το ξέσπασμα της βίας κατά των μεταναστών που δουλεύουν ως εποχιακοί εργάτες στην περιοχή της Καλαβρίας, τα μέρη όπου έμεναν από το Νοέμβριο χιλιάδες μετανάστες είναι τώρα εντελώς έρημα. Οι περισσότεροι μεταφέρθηκαν από τις ιταλικές αρχές σε κέντρα για μετανάστες σε άλλα μέρη της νότιας Ιταλίας και αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τα περισσότερα υπάρχοντά τους. «Κάποιοι από αυτούς δεν ήθελαν να φύγουν γιατί δεν είχαν πληρωθεί ακόμα για τη δουλειά τους, ενώ άλλοι φοβούνταν ότι θα τους φυλακίσουν ή θα τους απελάσουν,» είπε η Αλεσάντρα Τραμοντάνο, ιατρική συντονίστρια των ΓΧΣ. «Αλλά φοβούνταν τόσο πολύ που κατάλαβαν ότι δεν είχαν άλλη επιλογή παρά να φύγουν.» Οι ΓΧΣ επισκέφτηκαν εφτά μετανάστες που έπεσαν θύματα πυροβολισμών και ξυλοδαρμού και τώρα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

«Τα πρόσφατα επεισόδια βίας και εχθρότητας αποτελούν ένα ακραίο σύμπτωμα της χρόνιας εγκατάλειψης που βιώνουν οι μετανάστες που δουλεύουν ως εποχιακοί εργάτες στην Ιταλία,» τόνισε ο Λόρις ντε Φιλίππι, συντονιστής των αποστολών των ΓΧΣ. «Παρόλο που είναι σημαντικοί για την αγροτική παραγωγή της χώρας, πέφτουν εύκολα θύματα εκμετάλλευσης,» συμπλήρωσε. Οι μετανάστες στη Νότια Ιταλία ζουν κάτω από εξαιρετικά άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Συχνά ζουν σε εγκαταλελειμμένα σπίτια ή εργοστάσια εκτεθειμένοι στη βροχή και το κρύο του χειμώνα. Στα μέρη αυτά οι συνθήκες υγιεινής είναι πολύ άσχημες και η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας περιορισμένη. «Οι περισσότερες ιατρικές παθήσεις που βλέπουν οι ιατρικές ομάδες μας σχετίζονται με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας, όπως για παράδειγμα οι αναπνευστικές λοιμώξεις, οι γαστρεντερίτιδες και οι οστεο-μυϊκοί πόνοι.»

Από το 2003 οι ΓΧΣ έχουν προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε πολλούς μετανάστες που δουλεύουν ως εποχιακοί εργάτες σε διάφορες περιοχές της Νότιας Ιταλίας (Πούλια, Καμπάνια, Καλαβρία, Σικελία, Λάτσιο και Μπασιλικάτα). Το πιο πρόσφατο πρόγραμμα ξεκίνησε το Δεκέμβριο στο Πιανα ντι Τζιόια Τάουρο όπου είχαν μαζευτεί οι μετανάστες για την περίοδο της συγκομιδής των φρούτων. Μία κινητή ιατρική ομάδα των ΓΧΣ επισκέφτηκε τις περιοχές όπου έμεναν οι μετανάστες. Από τις 21 ως τις 23 Δεκεμβρίου, οι ΓΧΣ διένειμαν κουβέρτες, κουβάδες και άλλα βασικά είδη πρώτης ανάγκης για να βοηθήσουν τους περίπου 2.000 μετανάστες να περάσουν τους δύσκολους μήνες του χειμώνα.

Από τότε που ξεκίνησαν να παρέχουν βοήθεια στους μετανάστες που δουλεύουν ως εποχιακοί εργάτες στη Νότια Ιταλία, οι ΓΧΣ έχουν καταγγείλει τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και έχουν ασκήσει πιέσεις στις αρχές να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα για να βελτιώσουν την ανθρωπιστική κατάσταση των μεταναστών. Με τη δημοσιοποίηση δύο εκθέσεων («Μία εποχή στην κόλαση», 2008 και «Τα φρούτα της υποκρισίας», 2005), οι ΓΧΣ αποκάλυψαν τις δραματικές συνθήκες διαβίωσης για χιλιάδες μετανάστες που δουλεύουν όλες τις εποχές του χρόνου στις φάρμες της Νότιας Ιταλίας. «Πολύ λίγα πράγματα έχουν αλλάξει για τους χιλιάδες μετανάστες που εργάζονται στις Ιταλικές φάρμες από τότε που ξεκινήσαμε την παρέμβασή μας το 2003. Χρόνο με το χρόνο, οι ομάδες μας επιστρέφουν στις ίδιες περιοχές και βλέπουν τις ίδιες άθλιες συνθήκες, τις οποίες προσπαθούμε να βελτιώσουμε με την παροχή ιατρικής ανθρωπιστικής βοήθειας. Έχει έρθει η ώρα να λάβουν οι Ιταλικές αρχές μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης αυτών των ανθρώπων, το σεβασμό της αξιοπρέπειάς τους και τη βελτίωση της πρόσβασής τους στην ιατρική περίθαλψη,» τόνισε ο Λόρις ντε Φιλίππι.

Βίντεο από τη Νότια Ιταλία όπου μένουν και εργάζονται οι μετανάστες

Σχόλια

Ένα σχολιο στο “Η βία στη νότια Ιταλία αποκαλύπτει την ακραία εκμετάλλευση και εγκατάλειψη των μεταναστών που δουλεύουν ως εποχιακοί εργάτες”

 1. Define Batch Size: Select Environment Exctract: Clear! Enter Links Here, *** Without HTTP://WWW.***
  Σεπτεμβρίου 3rd, 2012 @ 23:01

  ambien…

  Hello! I just would like to give a huge thumbs up for the great info you have here on this post. I will be coming back to your blog for more soon….

Αφηστε το σχολιο σας

  Γιατροί Χωρίς Σύνορα - Merdecins Sans Frontieres

  Αναζητηση

  Γραφτειτε στο RSS μας
  Γραφτειτε στο Newsletter μας

  Ποιοι ειμαστε

  Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι μια διεθνής, ανεξάρτητη, ιατρική, ανθρωπιστική οργάνωση που στόχο έχει την παροχή ιατρικής βοήθειας οπουδήποτε υπάρχει ανάγκη χωρίς καμία φυλετική, θρησκευτική, πολιτική ή άλλη διάκριση. Δεσμευόμαστε να προστατεύουμε τους πληθυσμούς που περιθάλπουμε ενημερώνοντας την κοινωνία μας για όσα βλέπουμε να συμβαίνουν στις περιοχές όπου εργαζόμαστε και καταγγέλλοντας την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  Διαβάστε περισσότερα...

  Ακολουθείστε μας
  Facebook GroupTwitterYouTube Channel

  Συνδεσμοι

Καρτ-ποστάλ από τις χώρες της αβεβαιότητας

Condition Critical - Αφιέρωμα Wounds